Ha az Ön kívánsága egy tiszta, algamentes, dekoratív, ötletesen kialakított, természetközeli kerti tó, akkor használja ki szakértelmünket, tapasztalatunkat ezen a téren is. Az általunk megtervezett és épített illetve gondozott tóra tiszta víz garanciát adunk. Ha van már egy tava, de nem elégedett vele, nem igazán olyan, amilyet szeretett volna, algás, elpusztulnak a halai, rendszeresen le […]

Ha az Ön kívánsága egy tiszta, algamentes, dekoratív, ötletesen kialakított, természetközeli kerti tó, akkor használja ki szakértelmünket, tapasztalatunkat ezen a téren is.

Az általunk megtervezett és épített illetve gondozott tóra tiszta víz garanciát adunk.

Ha van már egy tava, de nem elégedett vele, nem igazán olyan, amilyet szeretett volna, algás, elpusztulnak a halai, rendszeresen le kell engedni, vagy bármilyen egyéb problémával küzd ahelyett, hogy csak élvezné a természetesen szép víz látványát, hallaná a csobogó megnyugtató hangját, akkor kérje ingyenes felmérésünket. Mi meg fogjuk oldani bármely tóval kapcsolatos gondját.

A kerti tavak nagyszerű kiegészítői lehetnek a kertnek, azonban rendszeres gondozást igényelnek, hogy a víz minősége megfelelő legyen és a környezetük szép maradjon.

A kerti tavak gondozása és kivitelezése több lépésből áll:

Tervezés: A kerti tó tervezése során figyelembe kell venni a helyét, méretét, formáját, a környező növényzetet, valamint a tóban élő állatokat. Az elhelyezésének megválasztásánál a napfény és az árnyék aránya is fontos szempont.

Kivitelezés: A tó építése során számos szempontot is vizsgálni kell, mint például a megfelelő talaj, a megfelelő vízmélység, a szivárgás és a víztisztítás módjának megfelelő kialakítása.

Telepítés: A tóba érdemes növényeket telepíteni, melyeknek szintén sajátos igénye lehet. Az aljzatban törpe vízi növényeket érdemes telepíteni, melyek szűrik a vizet és a tó talaját is stabilizálják. Emellett a tó felszínén úszó növények is szükségesek, melyek árnyékot biztosítanak a halaknak és eltakarják a tóban lévő szűrőket.

Vízminőség: A tó vízminőségének ellenőrzése és fenntartása is fontos. A tóban lévő halak, növények és baktériumok egyensúlya elengedhetetlen ahhoz, hogy a víz tiszta és egészséges legyen. Szükséges lehet a tó vizének időszakos cseréje, a szennyeződések eltávolítása, valamint a víz pH-értékének, keménységének és oxigéntartalmának ellenőrzése.

Tisztítás: A tóban rendszeres tisztításra is szükség van, mely során eltávolítjuk a felhalmozódott szennyeződéseket, az elhalt növényeket és a hulló leveleket. A tóban található szűrők és pumpák rendszeres ellenőrzése és karbantartása is fontos.
A kerti tó gondozásához tartozik az is, hogy a víz tiszta és átlátható legyen. A szennyeződések eltávolítása érdekében a tó vízfelületén lebegő növényi részeket, a süllyedt leveleket, az elhalt növényi részeket és a szerves anyagokat rendszeresen el kell távolítani. Ezért ajánlott az évszakoknak megfelelően időközönként megtisztítani a tavat a felesleges anyagoktól.

A tó vízminőségének megőrzése érdekében az algák és a mocsári növények terjedését is ellenőrizni kell, mivel ezek túlzott növekedése zavarhatja a tó biológiai egyensúlyát. Ha szükséges, akkor a tóban élő halak etetését is ellenőrizni kell, hogy ne legyen túlzott tápanyagfelvétel a vízben, ami hozzájárulhat az algásodáshoz.

A kerti tó gondozásához tartozik az is, hogy a tavat rendszeresen ellenőrizzük a különböző baktérium- és vírusfertőzések, valamint a betegségek szempontjából. Ha azonosítunk ilyen problémákat, akkor szakember segítségét kell igénybe venni a probléma kezeléséhez.

A kerti tó építéséhez érdemes szakember segítségét kérni, mivel a tó megfelelő méretezése és elhelyezése fontos szerepet játszik a tó biológiai egyensúlyának fenntartásában. A tó karbantartása, gondozása és tisztítása szintén szakértelmet igényel, ezért ha kérdése vagy problémája van a kerti tóval kapcsolatban, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Homor Péter, okl. kertészmérnök: 30/552 0749

Sziklakert, Parképítés
Ebben a bejegyzésben a kertépítés megelőző folyamatait fogom majd leírni, ebben a […]
kertépítés
Ebben a kis leírásban a kertfenntartás folyamatát és műveleteit fogjuk leírni. Miért […]
A dísznövények gondozása és teleltetése kulcsfontosságú a kert szépségének és egészségének fenntartásához. […]
Cégünk 2022-ben a GINOP_PLUSZ 1.2.2-22 pályázat keretében 7,91 millió forint vissza nem […]
Ha az Ön kívánsága egy tiszta, algamentes, dekoratív, ötletesen kialakított, természetközeli kerti […]